Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Η ομιλία του Γιάννη Δημαρά κατά την παρουσίαση της παράταξης γαι την περιφέρεια Αττικής

Σήμερα ξεκινάμε με την παρουσίαση του σήματος μας, του τίτλου που θα έχει το ψηφοδέλτιο και των Αντιπεριφερειαρχών.
Ο τίτλος μας, το «Άρμα Πολιτών» είναι συμβολικό. Οι άλλοι συνδυασμοί, από όσο ξέρω μέχρι σήμερα, θα έχουν ένα τίτλο συγκεκριμένο. Αττική συσπείρωση, Αττική συνάντηση, Αττική συμμαχία Αττική τάδε. Είπαμε λοιπόν εμείς να ξεφύγουμε από αυτό.
Και εμείς παιδιά της Αττικής δεν είμαστε; Είμαι ανάγκη να το τονίσουμε ότι κατεβαίνουμε με ένα ψηφοδέλτιο που θα έχεις αυτό τον τίτλο; Διαλέξαμε λοιπόν, το «Άρμα Πολιτών». Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, να ανεβούν πάνω στο άρμα, να ανεβούμε πάνω στο άρμα και να πάμε εκεί που δεν θέλουν να μας πάνε τόσο καιρό. Γιατί η υπόθεση της πατρίδας μας και ότι θέλουμε να υπερασπιστούμε δεν έχει δικαίωμα κανένας να το θεωρεί οικοσκευή του σπιτιού του που μπορεί να τη μεταφέρει όπου θέλει. Υπάρχουμε και εμείς οι πολίτες. Αυτή είναι η έννοια της σημερινής παρουσίασης και του άρματος στο οποίο σας καλώ να ανέβουμε όλοι μαζί.
Αυτό το οποίο νιώθω σήμερα είναι κάτι μοναδικό. Δεν είναι γιατί είμαστε εναντίον του μνημονίου απλά, είμαστε εμείς που θέλουμε θετικά να δούμε την Αττική. Να παρέμβουμε στην υγεία, στην παιδεία, στους δρόμους στα σχολεία, όπου μπορούμε και να δώσουμε ένα αίσθημα αισιοδοξίες για τα χρόνια που έρχονται. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να αναλώνονται την ίδια στιγμή που θέλουμε να είναι στα γήπεδα και να έχουν παιδαγωγούς. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε στα σχολειά και να είναι το μαύρο χάλι που σήμερα συναντάμε. Δεν είναι δυνατόν να εξουσιοδοτήσουμε κανέναν εκ της παρέας των εξουσιαστών όπου κι αν βρίσκονται αυτοί, εντός ή εκτός εξουσίας, εντός ή εκτός εξουσίας των κομμάτων. Γιατί βλέπω τώρα με το βλέμμα έναν φίλο μου, που είμαστε πολλά χρόνια μαζί στην εφημερίδα, το Θανάση, δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο και που η μόνιμη αγωνία μας ήταν η εξής, εκτός των άλλων; Υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία; Τα κόμματα ασφαλώς είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας. Μ΄ αυτά πορευόμαστε. Εσωκομματική δημοκρατία όμως υπάρχει αλήθεια; Κι είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Κι είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλους μας.
Μεσοβδόμαδα θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας και με μια μικρή παρένθεση να σας πω ότι πολλοί επιστήμονες τεχνοκράτες, απολύτως αναγκαίοι στη ζωή, ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια. Δεδομένου ότι στην Περιφέρεια της Αττικής έτσι όπως απλώνεται δεν είναι ίδια τα προβλήματα παντού. Άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο βόρειος τομέας, άλλο οι συνοικίες του Πειραιά, Νίκαιας Δραπετσώνα, Καματερό. Αυτά είναι εξειδικευμένα. Θα μπορέσουμε να τα δώσουμε την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζοντας και τους 150 υποψηφίους που ήδη έχουμε συγκεντρώσει.
Έχουμε αποφασίσει, συναποφασίσει ποιοί θα είναι Αντιπεριφερειάρχες. Αν και μετά αρχίζει ο Γολγοθάς. Θέλω να σας πω κάτι που δεν το έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει όλοι. Γιατί δεν έχουμε την πληροφόρηση. Δεν υπάρχει ακόμη ανακοίνωση από την κεντρική πολιτική εξουσία ποια είναι τα κέντρα των περιφερειών. Για αυτό λοιπόν είμαι απολύτως βέβαιος ότι, όχι μόνο εμείς, κι άλλοι τόσοι κι άλλοι τόσοι δεν θα φτάσουν για να προχωρήσουμε αυτό που λέγεται Καλλικράτης. Θέλει πολύ δουλειά, θέλει πολύ αγώνα, θέλει πολύ προσοχή.
Να μη σας κουράσω άλλο θα μπορούσα να σας πω κι άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ένα μήνα και δέκα ημέρες πριν τις εκλογές ξέρετε ποιοι είναι οι εκλογικοί κατάλογοι και ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στην Αττική; Όχι. Ξέρουμε ποιοι είναι οι μετανάστες που θα ψηφίσουν; Όχι. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει; Έχουμε λοιπόν δικαίωμα και θα το διεκδικήσουμε αυτό. Προς το παρόν μένουμε σε αυτήν την ανακοίνωση την επίσημη με τη βούλα των γραφειοκρατών.
Θέλω να σας πω λοιπόν ότι μετά από συναπόφαση έχουμε την τιμή, την τύχη και την ευκαιρία να μας συντροφεύουν ως Αντιπεριφερειάρχες οι εξής:
Ο Στάθης Παναγούλης, ο Νίκος Γαλανός που είναι στον Πειραιά, η Έρη Κωσταντάτου, ο Νάσος Αθανασίου, ο Τάκης Χατζηπέρος, από το πλήρωμα του «Βέλος», ο Μάκης Γιομπαζολιάς και ο Χρήστος Κουρούσης.
Ξέρετε γιατί έχουμε τον Χρήστο; Μόνο αυτός μπορεί να αντιμετωπίσει τον Πάγκαλο. Έχουμε και άλλα πολλά να κάνουμε και πολλά να πούμε. Να είστε καλά σας ευχαριστούμε πολύ.