Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Κίνημα αυτοοργάνωσης ο συνδυασμός του Δημαρά...

Από τον Νίκο Αναγνώστου

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν με τον συνδυασμό «ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ-ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», που φαίνεται να προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών, για την Περιφέρεια Αττικής.
Πράγματα τέτοια, που προσδίδουν στον συνδυασμό αυτό χαρακτηριστικά κοινωνικού Κινήματος και Αυτοοργάνωσης πολιτών. Στοιχεία που, μέσα τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες, οι ηλικιακά μεγαλύτεροι τα έχουν ξεχάσει, από την 10ετία του ΄80, ενώ οι νεότεροι τα ζουν πρώτη φορά.
• Η δημιουργία του συνδυασμού αποφασίσθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δημαρά, που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος, επειδή αρνήθηκε να υπερψηφίσει το Μνημόνιο της τρόϊκας. Πολύ αγαπητός στο λαό ο Γιάννης Δημαράς, εκλέχθηκε αρκετές φορές βουλευτής, στις πρώτες πάντα θέσεις της Β΄Αθήνας.

• Την πρωτοβουλία του Γιάννη ακολούθησαν και πλαισίωσαν πολιτικά και κοινωνικά προβεβλημένα στελέχη, με πιο ηχηρή περίπτωση εκείνη του Μάκη Γιομπαζολιά. Επιστήθιος φίλος, επαγγελματικός συνάδελφος και πολιτικός συνοδοιπόρος του Γιάννη Δημαρά, ο Μάκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1975, πρώην γραμματέας της ΠΑΣΚ δημοσιογράφων, ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην...
 Α΄Αθήνας στις εκλογές του 2009 ( πήρε 12.000 σταυρούς). Δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, τώρα με τον συνδυασμό του Κώστα Σκανδαλίδη και πριν με τον συνδυασμό του Δημαρά, που πήρε την τρίτη θέση στον Δήμο το 2002. Οι δυο τους, Γιάννης και Μάκης θεωρούνταν πάντα ένα αχώριστο πολιτικό δίδυμο. Και η συνεργασία τους τώρα θεωρείται ότι συνέβαλε τα μέγιστα, για την μεγάλη δυναμική, που απέκτησε ο συνδυασμός τους στην Περιφέρεια Αττικής.
• Τους δύο πλαισίωσαν άλλα σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Αριστεράς και ανένταχτοι, όπως οι Στάθης Παναγούλης, Νίκος Γαλανός, Νάσος Αθανασίου, Χρήστος Κουρούσης, Παναγιώτης Χατζηπέρος, Έρη Κωνσταντάκου, Κατερίνα Πιπιλή κ.α.
• Το ίδιο «πολύχρωμοι», πολιτικά και κοινωνικά, είναι οι υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού, σε όλους τους οχτώ τομείς της Περιφέρειας Αττικής. Και προσέτρεξαν τόσοι πολλοί ώστε όχι μόνο συμπληρώθηκαν ταχύτατα οι τομεακοί συνδυασμοί αλλά χρειάσθηκε να επιστρατευτεί μεγάλη ευγένεια και ευστροφία, για να δικαιολογηθεί σε πάρα πολλούς η αντικειμενική αδυναμία να συμπεριληφθούν.
• Εκτός από τους υποψήφιους, προσέτρεξαν, προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς και δουλεύουν συστηματικά, για τον συνδυασμό, σημαντικά πολιτικά, αυτοδιοικητικά και επιστημονικά στελέχη. Που σχεδίασαν το πρόγραμμα του συνδυασμού, συνέθεσαν το «οπλοστάσιο θέσεων» του και συγκρότησαν ομάδες ειδικών, που είναι έτοιμες, να αναλάβουν τις ευθύνες διοίκησης των ποικίλων φορέων της Περιφέρειας, εάν οι πολίτες αναλάβουν αυτό το έργο στον συνδυασμό του Δημαρά.
• Εκεί όμως που η υπόθεση αυτού του συνδυασμού παίρνει χαρακτηριστικά Κινήματος και Αυτοοργάνωσης, είναι η άμεση ή έμμεση προσέλευση απλών πολιτών, μελών και στελεχών κυρίως του ΠΑΣΟΚ και άλλων χώρων, που στηρίζουν, δουλεύουν καθημερινά και εθελοντικά, για τον συνδυασμό. Επειδή κάνουν κάτι που επιλέγουν και αγαπούν και όχι κάτι που τους επιβάλλεται κομματικά ή συμφεροντολογικά. Τα κεντρικά γραφεία του συνδυασμού στην Φιλελλήνων 7 και τα τομεακά σε ολόκληρη την Αττική σφύζουν καθημερινά από ζωή. Και έχουν γίνει κυψέλες πολλών ανθρώπων, κυρίως νέων, που θέλουν να προσφέρουν, ελπίζοντας και επιδιώκοντας κάτι καινούργιο, άφθαρτο και ανεξάρτητο από κλασσικές κομματικές δεσμεύσεις.
• Με έμμεσο, για τους γνωστούς λόγους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και με άμεσο τρόπο, εκδηλώνουν καθημερινά στήριξη στον συνδυασμό του Δημαρά, γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη, Δήμαρχοι και υποψήφιοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη κομματικών οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και βουλευτές και- εντελώς «κρυφά»- κάποιοι υπουργοί.
• Σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής έχουν ήδη συγκροτηθεί ομάδες δουλειάς και στήριξης του συνδυασμού. Με χαρακτηριστικό τους, όχι τόσο την αντίθεσή τους στο «μνημόνιο», στα «μέτρα» κ.λ.π. όσο το ότι αγαπούν αυτό που κάνουν.
• Σε όλες τις έγκυρες σφυγμομετρήσεις προκύπτει αλλά και στην καθημερινή λειτουργία της αττικής κοινωνίας καταφαίνεται, ότι πλειοψηφικά στρώματα των πολιτών της Αττικής επιλέγουν να υπερψηφίσουν τον συνδυασμό του Γιάννη Δημαρά. Άλλοι για να διαμαρτυρηθούν «αντιμνημονιακά», άλλοι για να στραφούν κατά του «Συστήματος» πολλών ετών, που θεωρούν υπεύθυνο για την κατάρρευση της χώρας και άλλοι για να ζητήσουν ή να επιβάλουν «κάτι καινούργιο και ανεξάρτητο» στην πολιτική ζωή της χώρας.
• Όλοι αυτοί οι αυθόρμητα και ενθουσιωδώς προσερχόμενοι, συμβάλλουν και οικονομικά στις ανάγκες του συνδυασμού, που όπως λένε οι υπεύθυνοί του «δεν έχει μία». Εύλογο το ερώτημα, πώς καταφέρνει ο συνδυασμός του Δημαρά, να έχει κεντρικά εκλογικά περίπτερα σε κάθε τομέα της Αττικής, να τυπώνει περιορισμένο έστω αριθμό φυλλαδίων και να έχει ήδη εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εκλογικών αντιπροσώπων στα τμήματα της ψηφοφορίας για τις εκλογές. Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα της Αττικής ( Περιστέρι, Αιγάλεω κ.λ.π.) και εκ των συντονιστών της προεκλογικής δουλειάς Μάκης Γιομπαζολιάς είναι σαφής: «Βάζουμε όλοι τα περισσεύματα της προσωπικής και οικογενειακής μας τσέπης. Και βάζουν όλοι οι πολλοί φίλοι που προσέρχονται τον οβολό τους. Ανάμεσά τους και επαγγελματίες που δουλεύουν για εμάς και προσφέρουν ό,τι μπορούν. Τους ευχαριστούμε όλους. Όλα γίνονται στο φώς. Και μέσω τραπεζικών λογαριασμών φιλικών καταθέσεων και μίνιμουμ δαπανών, όπως ο ισχύων νόμος ορίζει. Δεν θέλουμε και δεν έχουμε ούτε μεγαλόσχημους χορηγούς ούτε επιχειρηματικούς προστάτες. Ούτε βεβαίως στήριξη κομμάτων με τις παχυλές κρατικές επιχορηγήσεις τους. Μακριά από εμάς αυτά. Έχουμε τα λίγα από πολλούς. Δεν θέλουμε τα πολλά από λίγους. Αυτή είναι η διαφορά μας. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται».

http://press-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_9991.html